Mabui je ... Co je mabui?

maburoidní ještěři z rodiny skinks. Délka až 22 cm. Asi 90 druhů, v Africe, Madagaskaru, jižní Asii, jižní a střední Americe, Antilles; ve východním Zakavkazu a na jihu střední Asie - zlatý mabu. * * * MABUIMABUI (mabuja), rod ještěrky rodiny scintilly ( viz TSINKI), zahrnuje asi 90 druhů. Délka je až 22 cm. Všechny mabuies mají štíhlé tělo s dobře vyvinutými končetinami s pěti prsty a střední délkou ocasu. Barevné hnědé s lehkými podélnými proužky a tmavými skvrnami, u tropických druhů - s kovovým leskem.

Mabui žije v Africe, na Madagaskaru, na jihu, jihovýchodní a jihozápadní Asii, v Jižní a Střední Americe a na Antilách. Jsou to mobilní, rychle se rozvíjející ještěři, dokonale stoupají podél keřů, stromů, skal. Mnoho kopat hluboké díry. Většina druhů žije ve vejcích a jen několik málo vajec, jejichž počet dosahuje 20 nebo více v jednom zdivo.

Zlatá mabuja (Mabuja aurata) se nachází v jižních oblastech Arménie av jižní Turkmenii. Celková délka je 22 cm. Tělo je štíhlé, s dobře vyvinutými končetinami, dobře stoupá po skalách a stromech. Je to obyvatel jak hornatého terénu, tak pláně. Krmí se hmyzem, pavouky a stonožky. Viviparous přináší 3 až 8 mláďat.

encyklopedický slovník. 2009.